Nu fă aceste lucruri, atunci când porți alignere
5 sfaturi de îngrijire a capelor

Dacă ai început tratamentul ortodontic, felicitări! 
Ești pe cale să obții un zâmbet frumos aliniat și atrăgător, pe care l-ai dorit dintotdeauna. Însă, pentru ca tratamentul cu alignere să aibă succes, trebuie să le îngrijești corect, pe toată durata tratamentului.

Există o legătură între sănătatea orală și sănătatea generală, așa că trebuie să menții o bună igienă orală, în special când porți alignere.
Igiena orală adecvată este esențială pentru dinți și gingii sănătoase. Aceasta include igienizarea cavității bucale cu regularitate. Nu uităm și de igienizarea profesională la cabinetul stomatologic, ce include detartrajul dentar, air flow-ul și periajul profesional și care trebuie efectuată de 2 ori pe an.

Nu doar aspectul estetic este principalul motiv pentru care pacienții aleg să îndrepte dinții cu alignere, ci și faptul că nu există restricții alimentare, igiena bucală rămâne aceeași, fără schimbări radicale.
Vezi ce trebuie să includă setul pentru igiena orală:

✔ Pastă de dinți

Folosește pasta de dinți, potrivită necesităților tale individuale, de exemplu pentru sensibilitatea dentară sau sângerări gingivale.

✔ Periuță de dinți

Când începi tratamentul ortodontic, e necesar să treci de la periuța clasică, la una cu peri moi, pentru a curăța delicat dinții și capele.

✔ Ață dentară

Necesară pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și curățarea spațiilor interdentare, după fiecare masă.

✔ Irigator bucal

O alternativă potrivită la ața dentară este irigatorul. Acesta curăță eficient și pătrunde în locurile greu accesibile.

Sfatul medicului cu privire la purtarea corectă a capelor dentare 

Așadar, îngrijirea alignerelor este mult mai ușoară, comparativ cu îngrijirea brackets. Nu implică restricții alimentare sau schimbări radicale în igiena orală.
Este important să respecți cu strictețe regulile de fixare și scoatere pe care le indică medicul ortodont – acest lucru va ajuta la evitarea problemelor și menținerea aspectului alignerelor.

Poartă alignerele minim 22 ore pe zi

Regula celor 22 ore spune că pentru a obține rezultatul dorit, trebuie să porți capele 22 ore pe zi. Alignerele schimbă poziția dinților prin micro-mișcări. Fiecare pereche de alignere se schimbă o dată la 7-10 zile.
Alignerele sunt eficiente doar atunci când sunt în contact fizic cu dinții. Acesta este motivul pentru care medicul ortodont, recomandă ca alignerele să fie purtate 22 de ore pe zi. Capele sunt proiectate cu presupunerea că pacienții vor respecta această regulă. Nerespectarea acestei condiții poate duce la complicații, disconfort sau chiar întârzieri ale tratamentului.

Înainte de a mânca sau bea, scoate alignerele

Pentru ca tratamentul ortodontic să decurgă conform planificărilor, este important ca alignerele să-și mențină forma, structura și forța cu care acționează asupra dinților. Prin urmare, este interzis să mănânci și să bei, având capele pe dinți.
Va trebui să scoți alignerele și să le pui în husă, în timpul meselor, chiar și atunci când bei ceai sau cafea. Așadar, este important să fii atent când mănânci/bei și cât timp durează.
*Se permite să bei apă plată (la temperatura camerei), având alignerele fixate pe dinți.

În timpul alimentației sau igienizării, depozitează alignerele în husă

De fiecare dată când detașezi alignerele de pe dinți, păstrează-le în cutie, din motiv că sunt invizibile și le poți arunca accidental la coș. Dacă le lași în aer liber, riști să le expui agenților patogeni din aer (ex. bacterii). De aceea trebuie să ai la îndemână husa specială, indiferent de locul în care te afli.

După fiecare masă, igienizează minuțios atât dinții, cât și capele

Periajul regulat și folosirea aței dentare sunt importante, pentru a menține dinții curați. Asigură-te că cavitatea bucală este bine igienizată, înainte de a fixa alignerele pe dinți. De asemenea, cu o periuță de dinți soft și pastă de dinți, trebuie să curăți alignerele. În timpul curățării, se recomandă evitarea apei fierbinți, din cauza riscului de deformare a aparatului dentar.

Nu fuma, în timp ce porți capele

Fumul decolorează, îngălbenește și pătează alignerele. Un alt motiv sunt cariile dentare. Nicotina din fumul de țigară poate rămâne prinsă între aligner și dinți, acumulându-se placă bacteriană.
Purtarea alignerelor mai puțin de 22 de ore pe zi, poate duce la încetinirea progresului. Dacă capele sunt îndepărtate prea des pentru a fuma, e posibil ca tratamentul să nu decurgă conform planificărilor.

Pentru a menține cea mai bună igienă orală și pentru a evita complicațiile nedorite, urmați aceste sfaturi de îngrijire a alignerelor. Respectându-le, puteți fi siguri că dinții și gingiile vor rămâne sănătoase, pe tot parcursul tratamentului ortodontic.

Alignerele reprezintă o alternativă excelentă la alte metode de aliniere a danturii. Sunt confortabile, discrete (practic nu se văd) și estetice. Tratamentul stomatologic cu aligners este sigur pentru organism, nu provoacă disconfort psihologic sau complexe. Centrul Stomatologic Dentus•Dentino, deține propriul Laborator Dentar și produce alignerele OLA, potrivite atât pentru maturi, cât și pentru copii.

Investește astăzi în sănătatea danturii tale! Contactează-ne la +373 67 106 070 pentru a afla mai multe informații, despre cum vă putem ajuta să obțineți un zâmbet perfect aliniat. De asemenea, puteți programa o consultație prin sistemul nostru de programare online 24/7.

Calea către un zâmbet frumos, începe cu o consultație la Dentus•Dentino!

Prev Ghid de îngrijire a implantului dentar<br>7 sfaturi pentru un implant pe toată viața
Next  Checklist înainte de a începe tratamentul ortodontic<br> 6 pași simpli pentru un zâmbet perfect

Comments are closed.