Ce nu trebuie să conțină o pastă de dinți?
Cum să aleg periuța de dinți?
Secretele unei igiene orale corecte

Există 20 de miliarde de bacterii în gură și se reproduc la fiecare cinci ore. Dacă stai 24 de ore fără periaj, acele 20 de miliarde devin 100 de miliarde!

Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea dinților.

Există 20 de miliarde de bacterii în gură și se reproduc la fiecare 5 ore. Dacă timp de 24 ore nu periezi dinții, acele 20 de miliarde devin 100 de miliarde!

Tot ce trebuie să știi despre îngrijirea dinților

Cu toții avem bacterii care trăiesc în interiorul gurii noastre – de fapt, gura găzduiește peste 700 de specii de bacterii. Chiar și cea mai riguroasă rutină de îngrijire a cavității bucale lasă bacterii – dar bune.
Există bacterii bune, care ne ajută să ne menținem dantura sănătoasă, dar există și bacterii rele, care duc la formarea cariilor dentare și a bolilor gingivale. Menținerea echilibrului corect între cele două, poate face toată diferența în sănătatea orală, și chiar generală.

Schimbări în stilul de viață, obiceiurile alimentare și mulți factori, cum ar fi produsele consumate, afectează sănătatea orală și dentară. Deci, la ce acordăm atenție pentru a ne proteja sănătatea bucală și dentară? De ce este atât de important să ai grijă de dinții tăi? Când ar trebui să consulți medicul dentist?

Secretul unei bune igiene orale constă în periajul obișnuit al dinților, dar atenție, unul calitativ și minuțios. Poate că nici nu ai produsele adaptate nevoilor tale sau nu cunoști neapărat tehnicile potrivite. Ar putea toate acestea să contribuie la inflamarea gingiilor? Cu siguranță da!
De aceea, îngrijirea orală adecvată este esențială, nu doar pentru cavitatea bucală, ci și pentru sănătatea generală, deoarece toate sunt legate. Cu produse adecvate și câteva sfaturi practice, vei putea avea grijă de dinții și gingiile tale corect!
Citește mai jos ce ar trebui să includă trusa de îngrijire a cavității bucale pentru o igienizare de rutină corespunzătoare.

1. Pastă de dinți  
Există multe tipuri de paste de dinți. Unele au acțiune antibacteriană, altele sunt folosite pentru a albi dantura, pentru a ameliora sensibilitatea dentară sau împotriva sângerării gingiilor.
Dacă nu știi ce tip de pastă e potrivită pentru cazul tău, atunci îți recomand să ceri sfatul stomatologului.
Hmm… Ai observat probabil că fluorul este prezent în majoritatea pastelor de dinți. Acest mineral protejează smalțul dinților și ajută la prevenirea cariilor cauzate de bacterii. Cu toate acestea, este necesar să alegi o pastă de dinți cu o cantitate normală de fluor.

2. Periuță de dinți  
Există periuțe de dinți special concepute pentru bebeluși, copii și adulți.
Din gama de periuțe de la farmacie sau magazin, este greu să alegi pe cea de care ai nevoie. Cu toate acestea, nu toate periuțele de dinți sunt potrivite pentru dantura ta, iar unele chiar pot face mai mult rău smalțului dentar.

Prima decizie este să alegeți între o periuță de dinți manuală și electrică. În realitate, ceea ce contează cel mai mult este tehnica de periaj. Studiile arată că periuțele de dinți electrice sunt mai eficiente, în ceea ce privește îndepărtarea plăcii bacteriene. Dacă aveți sângerări sau gingii sensibile – periuța de dinți electrică poate fi o alegere excelentă.

Nu recomandăm folosirea unei periuțe de dinți cu peri duri, deoarece poate provoca abraziunea smalțului și retracția gingiilor. Perii moi alunecă mai ușor sub linia gingiei și între dinți, pe lângă faptul că se adaptează mai ușor la formele fiecărui dinte, contribuie și la eliminarea plăcii bacteriene, a resturilor alimentare.

3. Ața dentară  
Având în vedere varietatea de tipuri de ață dentară disponibile pe piață, devine complicat să-l alegi pe cel potrivit. Atunci când decideți pe care să o luați, ar trebui să țineți cont de câțiva factori precum: sănătatea gingiilor, starea dinților, dacă purtați brackets, aveți implanturi, coroane sau fațete dentare. Astfel, poate fi dificil să ajungi în zonele din jurul lor și să îndepărtezi eficient resturile alimentare. Vă recomand să folosiți o ață dentară special concepută pentru aceste situații, care va aluneca ușor între dinți.
Scopul aței dentare este de a îndepărta alimentele și placa dentară dintre dinți și sub linia gingiilor, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge.

Sunt 3 tipuri de ață dentară:
• Ață dentară fără ceară
• Ață dentară cu ceară
• Ață dentară special destinată persoanelor cu aparat dentar, implanturi, coroane dentare.
Sunt ațe naturale din mătase și artificiale din nylon, capron, acetat.
De asemenea după formă, pot fi clasificate astfel: plată pentru spațiile interdentare mai mici, rotundă pentru spații interdentare mai mari și cu formă de bandă. Împreună cu medicul stomatolog, poți alege ața dentară adaptată nevoilor tale.

4. Spatulă sau racletă pentru curățarea limbii  
Pentru a evita infecțiile și mirosul neplăcut, este esențial să mențineți o microbiotă orală sănătoasă. Pe lângă folosirea pastei, periuței și aței dentare, e necesar să efectuezi o igienă a limbii.

Racleta:
– înlătură complet placa bacteriană de pe limbă
– previne formarea bacteriilor în cavitatea bucală

Unul dintre primele beneficii ale racletei de limbă este combaterea halitozei, adică respirația urât mirositoare. Într-adevăr, acumularea de bacterii pe limbă poate elibera compuși volatili de sulf, care provoacă miros urât. Curățarea limbii și eliminarea, astfel stratului albicios de pe suprafață este o modalitate simplă și eficientă de a reduce semnificativ respirația urât mirositoare.

5. Irigator bucal   
Irigatorul bucal este un un dispozitiv mic, portabil, care pulsează un jet de apă sub presiune. Îndepărtează placa, resturile, bacteriile și particulele alimentare din spațiile mici. Utilizarea lui zilnică, în completarea periajului dentar, asigură o dantură sănătoasă.
Irigatorul dentar trebuie folosit înainte de periaj și ață dentară.

Beneficiile irigatorului bucal:
• Reduce placa bacteriană
• Previne cariile și tartrul dentar
• Reduce inflamația și sângerarea gingiilor
• Elimină respirația urât mirositoare
• Realizează o curățare completă în tratamente ortodontice, implanturi, coroane, fațete, etc.
• Este ușor de folosit și ergonomic

Pe lângă efectuarea unei curățări bucale corecte acasă, este indicat să efectuați o igienizare dentară profesională la cabinetul stomatologic, cel puțin 1 dată pe an. Medicul specialist elimină placa bacteriană, efectuează detartrajul dentar, periajul profesional și Air Flow (contribuie la remineralizarea smalțului, datorită pulberii de bicarbonat). Apropo, ai știut că igienizarea profesională este o necesitate, nu un capriciu?

Întrebări frecvente  

Ce nu trebuie să conțină o pastă de dinți?
Răspuns:
O pastă de dinți sigură pentru sănătatea Dvs, nu trebuie să conțină SLS (Sodium Laureth Sulfate) care oferă un efect de spumare asociat cu curățarea dinților, fiind agent tensioactiv. Nu trebuie să aibă îndulcitori artificiali, propylene glycol, triclosan, etc. Studiați atent ingredientele, înainte de a cumpăra pasta de dinți sau consultați-vă cu medicul Dvs.

Când să-mi schimb periuța de dinți?
Răspuns:
Medicii stomatologi recomandă schimbarea periuței de dinți o dată la 3 luni, deoarece aceasta este un mediu propice pentru acumularea bacteriilor și microbilor.

Cum corect să periez corect dinții?
Răspuns:
Pentru început, asigurați-vă că capul periuței are dimensiunea potrivită și că va ajunge în toate zonele. Pe de altă parte, nu vă periați pe dinți apăsând prea tare, deoarece acest lucru vă poate afecta gingia și smalțul dentar.
Iată câteva sfaturi suplimentare pentru a vă perfecționa tehnica de periaj:
Înclinaţi periuţa la 45° faţă de linia gingiei şi efectuați mişcări delicate, circulare, în medie 20 de secunde. Mișcați periuța de sus în jos, cu mișcări scurte. Aveți grijă să periați întreaga suprafață a dintelui, cât și suprafața interioară a dinților de sus în jos. Periajul dentar durează 3 minute.

Ce aleg: periuță de dinți manuală sau electrică?
Răspuns:
Acțiunea de periaj cu o periuță de dinți electrică este foarte diferită de cea a periuțelor de dinți manuale tradiționale, deoarece realizează o mișcare pe care trebuie doar să o direcționezi.

Este posibil să folosim o singură pastă de dinți pentru întreaga familie?
Răspuns:
Cum obișnuim să achiziționăm pasta de dinți? Facem o listă de cumpărături și mergem la hipermarket. O pastă bună protejează împotriva cariilor și, cel mai important, nu dăunează smalțului. Prin urmare, e recomandat ca membrii familiei să aibă pastă de dinți, individual adaptată nevoilor fiecăruia. Dacă un anumit membru are probleme gingivale, cu siguranță are nevoie de o pastă de dinți împotriva sângerării gingiilor și a altor simptome ale parodontozei. Prin urmare, recomandăm ca fiecare membru să aibă pasta sa de dinți, inclusiv și copiii.