Totul despre dintele de minte
Când nu trebuie să-l extragi

35% dintre oameni nu au dinți de minte. Ești unul dintre ei?
______________________________

Oare dintele de minte, chiar ne oferă ”minte”?

Acești dinți au fost numiți „de minte” de strămoșii noștri. Ei credeau că dinții de minte apar doar persoanelor adulte și înțelepte, care au dobândit experiență în viață.
Fiecare dintre noi știe despre existența acestor dinți, dar puțini cunosc adevăratul motiv al acestei denumiri. Medicii stomatologi numesc acești dinți molarul 3, datorită locului unde sunt amplasați pe maxilar. Molarii de minte și-au primit numele din cauza erupției târzii, de obicei acest lucru se întâmplă la vârsta de 18-30 de ani.

 

De ce nu avem nevoie de măseaua de minte?

Majoritatea oamenilor de știință susțin că molarii de minte nu sunt necesari în zilele noastre. De ce? Oamenii s-au adaptat să consume alimente moi și să le gătească în starea dorită, au învățat să folosească o furculiță și un cuțit pentru a tăia în cubulețe mici mâncarea.
Dacă luăm în considerare structura anatomică a maxilarului, atunci prezența dinților de minte se explică prin dimensiunea maxilarului, care la strămoșii noștri era mult mai mare, aproximativ 12 cm. Funcția molarilor de minte la acea vreme era aceeași cu cea a altor molari – mestecarea alimentelor.

În prezent, oamenii au maxilarul mai mic, respectiv funcționalitatea dintelui de minte s-a pierdut în timp.

Ce probleme pot crea dinții de minte?

Molarii de minte sunt adesea expuși proceselor patologice și anomaliilor. Dintele de minte este dificil de curățat, din cauza amplasării acestuia.

Cele mai frecvente patologii ale molarilor de minte sunt:

  • Caria dentară, care poate afecta dintele vecin, iar nefiind tratată, declanșează o infecție. Caria apare ca urmare a blocării resturilor alimentare, a dificultății de periere a dintelui de minte.
  • Distopie – proces patologic de creștere a dintelui în poziție incorectă, adică localizat incorect (în limba greacă distopie înseamnă locație incorectă, lipsă de spațiu sau dinte erupt în locul nepotrivit).
    • Erupție parțială sau conservarea completă a dintelui de minte în gingie, cu o încălcare a direcției de creștere și deteriorarea sistemului radicular al dintelui adiacent.
  • Pericoronarita – afecțiune ce apare atunci, când măselele de minte nu erup complet, ci parțial. Afectează gingia, iar durerea apare în timpul masticației. Astfel, gingia devine sensibilă, predispusă la acumularea resturilor de alimente și la bacterii.

Atenție! Nu este întotdeauna posibil să se prevină problemele molarilor de minte, deoarece patologiile încep adesea să se dezvolte într-un stadiu incipient, în care dintele nu a erupt. În scopul prevenirii, se recomandă efectuarea unei radiografii dentare panoramice.

În ce cazuri nu este necesară extracția molarilor de minte

Nu toți pacienții sunt de acord cu extracția dinților de minte. De regulă, ”molarii 3” pot fi salvați dacă erup fără complicații, în locul potrivit, fără deplasarea altor dinți etc. În acest caz, nu există nicio indicație pentru extracție.

Medicii stomatologi au observat că, în unele cazuri, molarii din spate pot fi chiar utili din punct de vedere funcțional. La persoanele care au măseaua vecină situată la o anumită distanță de molarul de minte, sarcina maxilarului nu cade pe osul maxilarului, ci pe dintele de minte. Beneficiul se remarcă și dacă este necesară fixarea protezelor, care în absența măselei, sunt fixate pe dinții salvatori, adică – dinții de minte.
Deci, avem două tipuri de persoane norocoase: cele care nu au în general dinți de minte și cele care au dinți de minte poziționați corect, sănătoși și fără patologii.
Însă, dacă e necesară extracția dintelui de minte și acesta nu doar că e cu anomalie, ci pune în pericol și măseaua vecină, atunci – respectați indicațiile medicului stomatolog.

 

Îți păstrezi dinții de minte?

Molarii de minte care nu sunt îndepărtați, ar trebui să fie monitorizați în continuare, deoarece potențialul de a dezvolta probleme mai târziu, încă există. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sunt expuși unui risc mai mare de a avea probleme de sănătate – și asta include potențiale probleme cu dinții de minte. Asigură-te că efectuezi o igienă și un periaj minuțios, că folosești ața dentară în jurul molarului de minte și vizitezi regulat medicul stomatolog. Programările regulate permit medicului dentist să evalueze molarii de minte și starea generală a cavității bucale (gingia, dinții, etc.)

În orice formă și stadiu al afecțiunilor cauzate de molarul de minte, e necesar să te adresezi la cabinetul stomatologic. Tratamentul într-un stadiu incipient al dezvoltării patologiei va fi cel mai eficient. Prin urmare, nu întârziați cu examinări preventive regulate.
Dacă aveți probleme cu dinții de minte, nu ezitați să vă adresați la Centrul Stomatologic Dentus•Dentino. Medicii noștri, cu o experiență de +15 ani și calificări internaționale vă vor evalua dintele de minte, vor depista problema (poate nu sunt molarii de minte cauza) și vor oferi un plan de tratament corespunzător.

Scriu și mă gândesc la experiența mea cu dinții de minte. Mi-au erupt toți 4 și pe toți i-am scos. Toate bune și sunt sigură, dinții de minte nu ne oferă înțelepciune, dar ne creează probleme. Aveți grijă de dinții voștri 🙂