Recuperarea după operația de implant dentar
Igiena orală, reguli de îngrijire și alimentație

Dacă te pregătești pentru operația de inserare a implantului dentar, vei fi surprins să afli că recuperarea este mai ușoară decât crezi.

Deși procedura este complet sigură și majoritatea oamenilor au rezultate minunate, este normal să fii nervos din cauza asta. Cu cât știi mai multe, cu atât te vei simți mai încrezător, atunci când urmează să ai această intervenție.
Simte-te liber să adresezi medicului specialist toate întrebările despre obținerea implanturilor. Medicii centrului stomatologic, vor fi bucuroși să vă ofere toate informațiile de care aveți nevoie, astfel încât să vă simțiți confortabil și să obțineți un zâmbet superb.

Implanturile dentare sunt cea mai inovativă, performantă și de lungă durată soluție. Atâta timp cât aveți: un medic implantolog cu experiență și urmați cu strictețe recomandările acestuia, inclusiv instrucțiunea privind îngrijirea la domiciliu – recuperarea va fi rapidă și sigură.

În articolul marca Dentus•Dentino, vă vom oferi informații utile, privind:

  • Recuperarea postoperatorie – recomandări
  • Alimentația
  • Igiena orală
  • Sfaturi

Ca orice altă intervenție chirurgicală, țesuturile vii au nevoie de ceva timp pentru a se vindeca. În plus, implantul are nevoie de timp pentru a se osteointegra (procesul de formare a țesutului osos, în jurul implantului) – de la 3 la 6 luni.
Recuperarea postoperatorie – recomandări

La Dentus Dentino, credem în educarea deplină a fiecărui pacient cu privire la sănătatea dentară. O parte din această educație include informații cu privire la procesul de recuperare și la ce să vă așteptați după operația de implant dentar.
Implantologia dentară îți pune la dispoziție un set de reguli pe care trebuie să le urmezi, după ce ai avut intervenția chirurgicală de inserare a implantului.

În primele zile după operația de inserare a implanturilor, se pot manifesta următoarele efecte:

  • dureri de intensitate medie
  • mici sângerări
  • disconfort, sensibilitate în zona intervenției
  • edem (umflare) sau echimoze (vânătăi)

Vă recomandăm, ca în primele zile, să întreprindeți următoarele acțiuni:

  • Aplicați comprese cu gheață, câte 15 minute, cu pauze de 20 minute (în primele 3-6 ore după intervenție). Compresele vor reduce din inflamație, ameliorând senzația de durere.
  • Administrați medicamentele (antibiotice, analgezice) prescrise de medic, la apariția primelor simptome de durere.
  • Evitați primele 3 zile, să dormiți pe partea unde s-a efectuat inserarea implantului dentar. De asemenea, nu atingeți zona operată, evitați să atingeți sutura cu limba sau degetele.
  • Nu faceți efort fizic (exerciții la sala de forță, alergare, ridicare greutăți) timp de 4 zile de la intervenție.
  • Timp de 2 ore după intervenție, e interzis consumul alimentelor și lichidelor.

Alimentația după operația de inserare a implantului dentar 


Capacitatea de a mesteca va fi temporar afectată, așa că se recomandă să ții la o dietă cu alimente moi, timp de cel puțin 10 până la 14 zile după intervenție. Deci, ce alimente poți mânca și ce este interzis?

Alimentele pe care le consumați în zilele, săptămânile și lunile după operație pot influența vindecarea și recuperarea. Consumul alimentelor potrivite și evitarea alimentelor interzise – mențin sănătatea, prevenind în același timp eventuale complicații.
E necesar să adoptăm o dietă alimentară, ce include:
– alimente moi, calde (piure de cartofi, supă, bulion, băuturi proteice, smoothie-uri, produse lactate, precum iaurt, brânză, smântână, chefir, lapte) pentru a nu pune presiune pe zonele afectate
– în primele zile, din băuturi, consumați doar apă plată

O dietă nutritivă și echilibrată este întotdeauna importantă, dar este esențială mai ales atunci când te vindeci după implantul dentar. Vitaminele și mineralele joacă un rol cheie în a ajuta organismul să se recupereze după o intervenție. Cu toate acestea, este la fel de important ca alimentele pe care le consumi să fie suficient de moi pentru a nu irita locul implantului.

Din fericire, există o mulțime de alimente nutritive, pe care să le consumi după operație:
– Ciorbe bogate în vitamine și supe pentru a te ajuta să rămâi hidratat, oferind în același timp nutrienți
– Piure de dovleac, cartofi și banane, precum și sos de mere, avocado sau hummus – toate conțin o varietate de vitamine importante
– Omletă și shake-urile de proteine, deoarece proteinele pot ajuta la accelerarea procesului de vindecare

Alimente interzise
Deci, iată și partea nu atât de distractivă a procesului. Vezi o listă de alimente, pe care trebuie să e eviți în timpul recuperării. Urmați acest ghid cât mai strict posibil pentru a evita orice complicații de vindecare:
– Alimente fierbinți și picante, acestea pot provoca iritații, încetinind astfel recuperarea. Ele ar putea crește riscul de infecție. Pentru a rămâne în siguranță, cel mai bine este să consumi alimente calde sau chiar la temperatura camerei și să eviți orice aliment puternic condimentat, acid sau picant.
– Fructe și legume tari. Morcovii și merele crude, deși nutritive, sunt greu de mestecat, așa că ar trebui evitate. Rămâneți cu alternative moi, cum ar fi bananele, care oferă aceleași aporturi nutritive.
– Popcorn și alte gustări crocante. Evitați floricelele, nucile și semințele sau orice altă gustare, care se poate lipi de implant, provocând inflamație și disconfort.
– Dulciuri lipicioase sau greu de mestecat. Stai departe de dulciuri, în special de cele cu caramelă. Dacă vreți ceva dulce, alegeți un shake de proteine ​​din fructe.
– Alcool, dacă obișnuiți să savurați ocazional un pahar de vin sau un cocktail, va trebui să evitați pentru o perioadă. Alcoolul poate încetini vindecarea și poate contribui la inflamare.

Igiena orală
Obiceiurile de îngrijire orală ale pacientului și conștientizarea generală joacă un rol enorm în vindecarea implanturilor. După operație, pacientul trebuie să adopte o igienă orală strictă pentru a preveni orice complicații. Cele 3 reguli fundamentale sunt clătirea, periajul și folosirea aței dentare. Menținerea dinților curați este crucială în acest moment.

Cu toate acestea, nu igieniza dinții cel puțin 24 de ore după operație, deoarece locul este foarte sensibil. După 24 de ore, practică o igienă orală prin periaj delicat. Ia o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți mai puțin abrazivă. Evită mișcările dure în timp ce periezi și folosește ața dentară pentru a evita complicațiile și pentru ca implanturile să se vindece rapid. Nu atinge zona unde a fost operația chirurgicală.
Evită să folosești irigatorul bucal în primele 2-3 săptămâni.

Sfaturi generale 

Medicamente – trebuie să administrezi antibioticele/analgezicele indicate, pentru a preveni infecția. La 24 de ore după intervenția chirurgicală, clătește cavitatea bucală cu apă sărată-caldă, de 4-5 ori pe zi (de preferință după fiecare masă/gustare).
Sângerare – aceasta este o urmare normală în primele 24 de ore, după intervenția chirurgicală. Vă sugerăm să utilizați tampoane de tifon pentru a ajuta la controlul și reducerea fluxului sanguin. Mușcați ușor tamponul de tifon și încercați să mențineți presiunea constantă, repetând de câte ori este necesar sau până când sângerarea scade.
Tratarea durerii – la scurt timp după operația de implant dentar, anestezia va dispărea. Administrează medicamentele indicate de medic, pentru a ameliora intensitatea durerii.
Dieta – recomandăm o dietă cu alimente moi, în niciun caz fierbinți sau prea reci. Este esențial să consumi apă plată, pentru o hidratare optimă.
Igienă – pentru ca implanturile dentare să se vindece corect, zona unde a fost efectuată operația nu trebuie periată sau atinsă. Igienizează toată dantura, în afară de zona sensibilă, unde e localizat implantul.
Inflamare – după operația de implant dentar e ok să se inflameze locul, doar a avut loc o intervenție chirurgicală. Pentru a minimiza umflarea, reduceți nivelul de activitate cât mai mult posibil. Folosiți pungi cu gheață în primele 48 de ore și aplicați continuu sau cât mai des posibil pentru a minimiza disconfortul.
Fumatul – după operația de implant dentar, reprezintă un risc crescut de infecție. Recomandăm pacienților să nu fumeze timp de 48 ore după operația de implant dentar.

Concluzie

 

Când iei decizia de a înlocui dinții lipsă cu implanturi dentare, faci o investiție care va dura toată viața. Îmbunătățește-ți calitatea vieții, stilul de viață și obține o dantură completă cu ajutorul celei mai inovative soluții – implantul dentar.

Implanturile dentare au puterea de a îmbunătăți aspectul și a oferi mai multă încredere. Vei putea vorbi liber, te vei bucura de mâncărurile tale preferate și îți vei permite să trăiești viața fără să-ți faci griji pentru disconfort sau jenă, atunci când vine vorba de zâmbetul tău.
Gândește-te la asta ca la o investiție pe care o faci în sănătatea ta generală. Poate însemna un mic sacrificiu pe parcurs, dar poți beneficia de implanturi dentare dacă ești dispus să faci niște schimbări! Cu o îngrijire corespunzătoare și vizite regulate la cabinetul stomatologic, implanturile pot fi ”prietenii” tăi pe toată viața.

Cu medicii calificați de la Dentus Dentino, poți obține zâmbetul la care ai visat. Contactează-ne acum, pentru a discuta despre situația ta dentară și planul de tratament, iar pentru mai multe informații despre centrul nostru stomatologic, medici, preț și tipuri de implanturi dentare click aici sau apelează-ne la numărul +373 067 106 070

Nu uita, sănătatea e mai prețioasă decât toate, respectiv ai grijă de ea!