Pot purta brackets în timpul sarcinii?
Află răspunsul în articol

Sarcina reprezintă o perioadă frumoasă și deosebită în viața femeii. O preocupare frecventă, legată de îndreptarea dinților este: ”Pot purta aparat dentar dacă sunt însărcinată?”

Nu sunt contraindicații privind fixarea sistemului de brackets în sarcină.
Însă există anumite complicații, pe care le vom discuta în acest articol.
Vom analiza două situații:

  • Aparat dentar fixat înainte de sarcină
  • Aparat dentar fixat în timpul sarcinii

Planifici o sarcină? Efectuează o vizită la medicul dentist. 

În timpul sarcinii, în organismul femeii au loc schimbări majore, are de suferit sănătatea dentară (inflamarea și sângerarea gingiilor) din cauza scăderii sistemului imunitar, schimbării hormonale, carenței de vitamine, fier, etc.
Prevenirea este cea mai bună soluție. Prin urmare, înainte de a planifica sarcina, efectuează o vizită la medicul stomatolog, asigură-te că totul e în regulă și urmează tratamentele stomatologice indicate.

Sunt deja însărcinată. Pot purta brackets?
Ești însărcinată și dorești să începi tratamentul ortodontic? Alege aparatul dentar care-ți va permite să efectuezi o igienă orală de calitate.

Alignerele OLA sunt cunoscute ca cel mai potrivit aparat dentar mobil. Capele sunt complet detașabile, le scoți înainte de a mânca și a te spăla pe dinți. Cu OLA nu vei avea restricții alimentare, respectiv poți mânca orice dorești. Sarcina e o perioadă specială și încărcată, iar cu alignerele OLA ai parte de vizite reduse la ortodont, o dată la 3-4 luni.
Află informații despre Alignerele OLA

Brackets reprezintă un aparat dentar fix. Dentus Dentino îți pune la dispoziție mai multe tipuri de brackets, în dependență de preferințele tale și stilul de viață. Dacă optezi pentru un aspect estetic, atunci îți recomandăm brackets de safir, brackets de ceramică sau bracket linguali. 
Brackets ceramică/safir sunt fabricați din material transparent, care se aseamănă mai bine cu culoarea dinților și este mai puțin vizibil. Brackets linguali sunt montați pe partea din spate a dinților, astfel încât să fie complet invizibili.
Află informații despre toate tipurile de Brackets

Experții sunt de acord că nu există motive pentru a evita tratamentul ortodontic în timpul sarcinii. 

Aparatul dentar este complet sigur în sarcină. Însă complicații apar atunci când este necesară:

  • Radiografia dentară. Ca măsură suplimentară de precauție, medicul ortodont vă va acoperi zona abdominală în timpul radiografiei. În acest fel, fătul în curs de dezvoltare, nu va primi expunere directă. Dacă sarcina este complicată, atunci se va evita radiografia dentară în primul trimestru. Trimestrul II și III sunt perioadele favorabile pentru a face radiografia panoramică.
  • Extracția dinților de minte. Nu există un răspuns exact. Depinde de cazul individual al fiecărei femei. Poți programa extragerea dinților de minte după ce se naște copilul. Iar dacă situația e complexă, însoțită de durere și disconfort, atunci medicul stomatolog îi va extrage cât mai curând.
  • Tratarea cariilor. În primele 12 săptămâni de sarcină nu este recomandat să se efectueze tratamente stomatologice. În al II-lea trimestru de sarcină este permisă terapia dentară (tratare carii, tratament endodontic, igienizare dentară profesională, etc).
  • poți continua tratamentul ortodontic
  • poți fixa aparatul dentar în timpul sarcinii

Salvează aceste sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie! 

  1. Fie că vrei să-ți pui aparat dentar înainte de sarcină sau în timpul acesteia, îți recomandăm să te consulți cu medicul obstetrician și medicul ortodont pentru a evalua riscurile și beneficiile purtării aparatului dentar. Fiecare caz este unic, iar sfaturile și planul de tratament ortodontic poate varia în funcție de situație.
  2. Menține o igienă orală riguroasă. Sănătatea dentară poate fi afectată în timpul sarcinii. Crește sensibilitatea gingiilor, riscul de apariție a cariilor, eroziunea dentară, etc. Prin urmare, asigură-te că periezi dinții calitativ, delicat, de două ori pe zi și folosești ața dentară.
  3. Evită consumul excesiv de alimente și băuturi acide. Clătește gura cu apă imediat după consumul acestora.

Îndreptarea dinților cu ajutorul unui aparat ortodontic (brackets sau aligners) poate aduce numeroase beneficii, precum îmbunătățirea sănătății dentare și a esteticii danturii. Cu toate acestea, înainte de a începe un tratament ortodontic în timpul sarcinii, este important să iei în considerare toate recomandările și sfaturile medicului specialist.

Totul începe cu o consultație la medicul ortodont. Te așteptăm la Dentus•Dentino, str. Gheorghe Asachi 4, Chișinău, nr. 067 10 60 70!

De ce să alegi centrul nostru stomatologic?
• 1000+ recenzii https://g.co/kgs/dku5Qj despre Dentus•Dentino
• 20.000+ pacienți zâmbesc cu încredere
• Medici calificați la nivel internațional
• Servicii stomatologice complexe
• Aparate inovative
• Achitare în rate

Prev Dentus•Dentino te premiază cu FAMILY CARD
Next Reguli de îngrijire a retainerului și a gutierei de contenție

Comments are closed.