6 semne că ai nevoie de un aparat dentar
Află ce tip de brackets ți se potrivesc: metalici sau de safir?
Viața e prea frumoasă ca să o petreci zâmbind puțin și cu reținere. E timpul să te bucuri de momentele frumoase, să zâmbești mai des.
Ai știut că aparatele dentare sunt utilizate de mai bine de 300 ani?
În timp ce citești, aproximativ 8 milioane de oameni poartă aparat dentar pentru a-și îndrepta dinții. Unii o fac pentru estetică, iar alții pentru sănătatea danturii. Egiptenii, de exemplu, îndreptau dinții, pentru a se bucura de un zâmbet perfect. Arheologii au descoperit mumii, care păreau să aibă confecționați „brackets” din intestine de animale. Scopul era unul pur estetic. Ba mai mult, și oamenii celebri aleg bracketurile, purtându-le cu mândrie. Însă, există o problemă… miturile răspândite despre purtarea aparatului dentar și durerea în timpul purtării.
Hai să descoperim împreună 5 adevăruri despre brackets:
- Aparatul dentar îndreaptă dinții nu doar la copii, ci și la maturi
- Poți practica în siguranță orice tip de sport
- Aparatul dentar nu este dureros
- Poți consuma alimentele tale preferate
- Aparatele dentare fixe reprezintă o metodă eficientă de îndreptare a dinților, însă dinții pot reveni la poziția inițială, dacă nu porți dispozitivul de reținere, recomandat de medicul ortodont.
În urma citirii articolului, vei putea lua o decizie fermă privitor la îndreptarea dinților și tipul de aparat potrivit ție. Știm că ai o mulțime de întrebări, precum: Cât costă brackets în Moldova? Cât timp trebuie să le port? Ce tip de brackets mi se potrivește? Voi putea mânca orice?
Toate întrebările le vom discuta în ghidul nostru de astăzi, privind brackets, beneficiile acestora, tipurile, preț brackets, cum aparatul ortodontic îndreaptă dinții, cât timp trebuie de purtat.
Știai că arcurile de sârmă pe care le folosim pentru îndreptarea dinților, conțin nichel-titan, care a fost dezvoltat inițial de NASA pentru programul spațial ?
Deși a fost creat ca un metal rezistent la căldură pentru misiunile spațiale, a devenit varianta perfectă pentru îndreptarea dinților. Mulțumim NASA pentru rolul tău în ortodonția modernă!
Semne că ai nevoie de brackets
- Dinți strâmbi, înghesuiți sau goluri între dinți
2. Malocluzie (mușcătură incorectă)
3. Dificultăți în pronunțare
4. Dureri în maxilar
5. Respirație urât mirositoare
6. Dificultate de a trecere ața dentară printre dinți
Dacă ai unul din aceste semne sau mai multe, atunci e recomandat să planifici o vizită la medicul ortodont și să rezolvi problema, care poate evolua nesatisfăcător. Dacă dinții sunt înghesuiți, atunci există riscul pătrunderii alimentelor în locuri greu accesibile și formării plăcii bacteriene, ce duce la apariția cariilor. Placa dentară adoră să se ascundă acolo, unde periuța de dinți și ața dentară nu poate ajunge. De aici, apare și respirația urât mirositoare. Un număr mare de oameni se confruntă cu mușcătura incorectă, iar ca consecință e afectată funcția masticatorie. Toți mușchii maxilarului devin tensionați, inclusiv mușchii temporali, care generează dureri de cap. Dinții strâmbi pot provoca o varietate de probleme de sănătate și modificări ale stilului de viață. Vorbirea este una dintre părțile puternic afectate de malocluzie.
Care este vârsta potrivită?
Adevărul e că tratamentul ortodontic are succes la orice vârstă. Atât maturii, cât și copii pot purta aparat dentar. Mitul, precum că brackets sunt doar pentru adolescenți, încă mai circulă. Dacă te întrebi „Nu este prea târziu, ca să-mi îndrept dinții?”, atunci să știi că nu. Dacă întotdeauna ai visat să-ți îmbunătățești mușcătura și să ai o dantură perfect aliniată, dar nu ai purtat niciodată aparat dentar, nu e târziu pentru a beneficia de tratament ortodontic. Mai mult de atât, tratamentul ortodontic previne apariția bolilor dentare și parodontale.
În prezent, tot mai mulți maturi aleg să poarte aparat dentar, din motive estetice, de sănătate sau la indicația medicului specialist. Dinții pot fi mutați și poziționați în linie dreaptă, datorită sistemului ortodontic inovativ și specialistului profesionist.
Ce brackets aleg: metalici sau safir?
Oamenii au diferite preferințe, vizavi de sferele vieții: culinare, vestimentare, hobby, lectură, muzică, sport. Atunci când alegi tipul de aparat dentar, este important ca acesta să corespundă stilului tău de viață. Prin urmare, medicii ortodonți pun la dispoziția pacientului diferite tipuri de brackets. Alegerea tipului de aparat dentar, depinde de: gravitatea cazului, cât de severă este malocluzia (mușcătura incorectă), e necesar de făcut extracții dentare sau nu, termenul de purtare și cerințele estetice ale pacientului. Așadar, mai jos găsești caracteristicile și avantajele brackeților din metal și safir.
Brackets metalici
- Cea mai populară și clasică metodă
- Rezistenți și durabili în timp
- Potriviți atât pentru copii, cât și maturi
- Dacă se desprind, pot fi lipiți cu ușurință
- Corectează chiar și cele mai complexe anomalii dentare
- Accesoriu personalizat (alegi culoarea elasticelor la fiecare activare)
- Preț accesibil
Brackets safir
- Aspect discret și practic invizibil
- Nu își modifică forma sau culoarea
- Material rezistent și fiabil (al doilea după diamant)
- E universal – poate fi aplicat pacienților de orice vârstă
- Corectează cele mai complexe cazuri dentare
- Material biocompatibil și confortabil
- Preț relativ accesibil
Aparat dentar din metal – fabricați din oțel inoxidabil de înaltă calitate, brackets metalici reprezintă cel mai convențional sistem ortodontic. Aparatele dentare din metal sunt indicate pentru corectarea oricărei probleme legate de malocluzie (mușcătură incorectă, înghesuire, goluri între dinți, existență de diasteme (spațiu anormal între dinții incisivi frontali), mușcătură încrucișată, etc).
Deși, acesta este cel mai econom sistem, este și cel mai puțin estetic. Prin urmare, e ales de maturi, adolescenți și copii pentru care estetica nu este atât de relevantă. Copiii sunt activi la proces, datorită alegerii culorii elasticelor în fiecare lună (atunci când vine la cabinetul stomatologic pentru activarea brackets). În acest fel, ei percep ortodonția ca pe un joc, ceea ce face procesul mai atractiv și mai plăcut.
Aparat dentar din safir – se deosebește de cel din metal, la capitolul aspect estetic, fiind foarte puțin vizibil și adaptat culorii dinților. Un alt avantaj e că nu se pătează, având rezistență înaltă la alimentele colorate. Brackets de safir au apărut ca răspuns la solicitările populației adulte, care au nevoie de un tratament ortodontic, dar nu doresc ca acesta să interfereze cu viața cotidiană. Sunt mai puțin economi decât brackeții metalici, dar, pe de altă parte, oferă o soluție mai discretă și mai estetică pentru pacient. Așadar, dacă optezi pentru un aparat dentar transparent, atunci brackeții din safir constituie opțiunea excelentă.
Cum se montează aparatul ortodontic fix?
În prima etapă, pacientului i se efectuează o examinare clinică și o consultație.
Pentru a alege tratamentul eficient, în cazul fiecărui pacient, se iau amprentele dentare și se fac fotografii intraorale și extraorale.
Extracțiile dentare se fac după caz. Dacă vor fi necesare, atunci la o săptămână de vindecare după extracție, se va aplica aparatul dentar fix.
Aparatul de îndreptare a dinților se fixează de către medicul ortodont. În clinica noastră, această procedură este confortabilă și nedureroasă. Iată etapele:
1. Se efectuează o igienizare, iar dacă e cazul și – detartraj, pentru curățarea suprafeței fiecărui dinte.
2. Se inserează un dispozitiv special de izolare a suprafețelor dentare, astfel încât obrajii și buzele să nu se atingă de dantură și să nu fie un obstacol în timpul fixării brackeților.
3. Următoarea etapă e reprezentată de aplicarea unei soluții (acid ortofosforic), pentru a condiționa suprafața fiecărui dinte și a avantaja lipirea brackeților.
4. După procedura de spălare și uscare a dinților, se aplică adezivul, care se fotopolimerizează timp de 25 secunde pe fiecare dinte.
5. Se aplică brackets pe spatele cărora se află un material de colaj, care la fel se fotopolimerizează 25 secunde, fiind un material foarte rezistent.
6. Se fixează arcul (sârma) din nichel-titan flexibil, care leagă brackeții și imprimă mișcarea dinților pacientului și modulele (elastice) transparente sau colorate (în baza preferințelor pacientului).
În primele zile după fixare, brackeții vor provoca un mic disconfort. Prin urmare, se recomandă aplicare de ceară ortodontică pe brackets, până cavitatea bucală se obișnuiește cu prezența acestora.
La final de procedură, care durează până la o oră, medicul ortodont explică detaliat pacientului despre curățarea dinților și a aparatului dentar fix.
Te întrebi dacă tratamentul ortodontic este dureros? Se dovedește că nu. Cabinetele de ortodonție aplică soluții moderne, datorită cărora pacienții nu simt disconfort, atunci când se lipesc brackeții. În primele zile după fixarea aparatului dentar pe dinți, pacientul resimte un mic disconfort, până se obișnuiește.
Cât timp trebuie să port aparatul dentar?
Toți cei care optează pentru un tratament ortodontic sunt curioși cât va dura, ca timp. La urma urmei, acesta este un moment delicat, când trebuie să-ți schimbi ușor dieta și obiceiurile zilnice. În plus, se adaugă și vizitele lunare la medicul ortodont. Tratamentul ortodontic durează de la 12 la 18 luni. Acesta este un termen destul de lung, dar rețineți că dinții se mișcă foarte încet. Termenul de purtare a aparatului dentar variază și depinde de următorii factori: vârstă, gradul de malocluzie (mușcătură incorectă), tipul de aparat, timpul de modificare a poziției dinților până la alinierea perfectă. Informația ce ține de termen, poate fi obținută de la medicul ortodont, care întocmește planul de tratament conform situației tale.
De ce trebuie să fac vizite de control în fiecare lună?
Vizitele de control sunt un element important al tratamentului ortodontic. Frecvența acestora depinde de tipul de aparat dentar ales de pacient. În cazul aparatelor dentare clasice, vizitele de control au loc la fiecare 4 săptămâni. Scopurile sunt: activarea brackeților și verificarea progresului poziționării dinților. Vizitele sistematice la cabinetul de ortodonție – Dentus•Dentino vă permit să obțineți rezultate frumoase. Datorită faptului că medicul ortodont întărește sau slăbește ciclic presiunea exercitată de aparatul dentar asupra dinților, îndreptarea acestora se produce cu succes.
Igiena dentară în perioada purtării aparatului
Tratamentul ortodontic necesită responsabilitate și grijă maximă din partea pacientului. Trebuie să ai o igienă orală impecabilă. În caz contrar, tratamentul va dura mai mult decât era preconizat. Așadar, iată câteva sfaturi pentru a avea grijă de aparatul dentar:
- Periajul minuțios și regulat este esențial, în caz contrar, poți deteriora smalțul dinților și provoca leziuni ale cavității bucale.
2. Asigură-te că practici o igienă de calitate: periuță și pastă de dinți, periuță interdentară, irigator bucal, apă de gură.
3. În primele zile vei simți o senzație de disconfort, dar aceasta va dispărea rapid, dinții tăi trebuie să se obișnuiască, să fie susținuți și să se miște treptat, modificându-și poziția conform planificării medicului ortodont.
4. Este posibil să întâmpini unele dificultăți la mestecat, prin urmare, sunt recomandate alimentele lichide precum piure de cartofi, supă etc. În cele din urmă, evită alimentele lipicioase sau dure.
Dacă respecți sfaturile medicului ortodont, vei observa imediat primele efecte. Purtarea aparatului dentar necesită curățarea minuțioasă a dinților și gingiilor. Igiena meticuloasă a cavității bucale minimizează riscul de apariție a cariilor.
Care e ultima etapă?
Ultima sută de metri spre zâmbetul la care ai visat, începe cu purtarea aparatului de reținere. Foarte des se întâmplă ca, după îndepărtarea aparatului dentar fix, medicul să-ți recomande un dispozitiv de reținere. Scopul său este de a stabiliza dinții și de a-i menține în poziția corectă. Acest lucru nu poate fi neglijat, din motiv că dinții tăi se pot reîntoarce la poziția inițială (ceea ce nu e bine). Retainer-ul se poartă până la doi ani. Din fericire, nu este vizibil. După finalizarea etapei de purtare a brackeților, medicul ortodont de la Dentus•Dentino îți va fixa retainer-ul, astfel încât să te bucuri de dinți aliniați și un zâmbet admirabil.
Cât costă un aparat dentar?
Dacă ai dat o căutare pe Google: brackets Chișinău sau brackets Moldova prețuri, atunci să știi că costurile diferă în baza tipului de aparat dentar. Dacă ești gata să începi un tratament ortodontic, îți recomand să programezi o consultație la medicii noștri calificați în ortodonție, care investesc pasiune și efort spre obținerea rezultatului la care ai visat – dinți perfect aliniați.
Deci, anume în urma consultării, ghidul personal o să vă ofere prețul final, care depinde de: tipul de aparat dentar ales, situația dinților (se necesită o extracție sau nu), numărul de arcade (dacă aparatul dentar a fost plasat, atât pe partea superioară, cât și cea inferioară sau doar pe 1 arcadă), dacă are loc o mixare (arcada de sus cu bracket de safir și cea de jos cu bracket din metal). Obții un preț exact, doar în urma unei consultații cu medicul și a evaluării situației în cazul tău.
Treci imediat la o consultație virtuală!
Majoritatea oamenilor doresc să schimbe două lucruri: zâmbetul și încrederea în sine. Dacă citești asta, sunt șanse să te încadrezi în una din categorii. Fiecare dintre noi visează la un zâmbet impecabil și dinți frumos aliniați. Ce obții atunci când îndrepți dinții? Cu siguranță ai doar de câștigat, atât pe plan de sănătate funcționalitate, cât și din punct de vedere estetic. Brackeții se bucură de o popularitate imensă, fiind deja un trend.
Cât de des zâmbești?
Cercetările arată că copiii zâmbesc în medie de 400 de ori pe zi, în comparație cu un adult fericit, care zâmbește de 40-50 de ori pe zi și cu un adult obișnuit care zâmbește doar de 20 ori pe zi. De ce este important zâmbetul? El e cheița de aur și salutul universal, apreciat și admirat de toată lumea. O simplă consultație la medicul stomatolog, îți va aprinde dorința și încrederea de a zâmbi mai mult în public!
Hai să depunem un efort comun spre un rezultat fascinant. Formula e simplă: medic ortodont profesionist + pacient responsabil și grijuliu = dinți perfect aliniați și sănătoși. Programează acum o consultație gratuită, apelând la numărul 068 300 002 sau efectuează o programare online.
Contacte
- str. Gh. Asachi 4
- str. Decebal 80/1
- +373 67 10 60 70
- +373 79 73 51 39
- info@dentusdentino.md
- L-V 09:00-18:00
Pagini Utile
- Termeni și condiții |
- | Politica de confidențialitate |
- | Politica cookie